Lettere å få lån med en ryddig økonomi

Dersom du planlegger å ta opp et forbrukslån, er det mye du må tenke på. Det er viktig å ikke bare fokusere på hva du kan kjøpe med pengene du låne, men også tenke på at du skal kunne klare å leve med lånet. Dette innebærer at du bør sørge for å velge det forbrukslånet som vil passe deg best, og ikke bare det første og beste lånet som dukker opp.

Husk at et lån uten sikkerhet vil være en stor økonomisk forpliktelse i livet ditt som vil være med deg i flere år, men mindre du har en plan om å betale ned lånet fort. Det er derfor viktig at du velger et lån som koster deg så lite som mulig.

I denne artikkelen gir vi deg noen gode tips som er verdt å ha i bakhodet når du søker om lån.

Forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Dette betyr at långiver tar en større risiko ved å låne deg penger enn dersom långiver f.eks. får sikkerhet i form av pant i boligen din. Dette gjør også at långiver stiller større krav til din økonomi før de innvilger en lånesøknad.

Betalingsevne og betalingsvilje

Bankene vil stille krav til både din betalingsvilje og din betalingsevne når de vurderer om de skal innvilge søknaden din.

Når det gjelder betalingsevnen er det din inntekt og hvor stor gjeld du har fra før som er viktig.

Jo høyere inntekt du har desto mer penger vil du normalt kunne låne. Mange banker stiller også minstekrav til inntekt for å innvilge forbrukslånet. Like viktig som inntekt er hvor mye gjeld du har fra før. Har du mye forbruksgjeld fra før, er sjansen stor for at banken vil avslå søknaden din, eller redusere beløpet de lar deg låne.

Når det gjelder betalingsviljen, vil bankene kontrollere om du har registrerte betalingsanmerkninger. Har du en betalingsanmerkning, vil du normalt få avslag på søknaden din. Da lønner det seg å rykke opp i disse anmerkningene før du søker på nytt. Husk at en betalingsanmerkning skal slettes umiddelbart når du har gjort opp den misligholdte gjelden.

Alle banken foretar en kredittsjekk når du sender inn en lånesøknad. Denne innebærer at de også henter inn opplysninger om din kredittscore hos finansopplysningsbyråer. Jo bedre kredittscore du har, desto større er sjansene for at du får innvilget søknaden.

Kredittvurderingen avgjør ikke bare om du får innvilget søknaden din eller ikke. Den avgjør også hvor lav rente du får på lånet ditt. Jo større risiko bankene mener de tar ved å låne deg penger, desto høyere rente får du.