Dette må du vite om forbrukslån

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Et slikt lån skiller seg fra lån er banken tar sikkerhet i form av f.eks. pant i boligen din. Når banken ikke får noen form for sikkerhet vil dette gjenspeile seg i renten du får på lånet ditt.

Renter på lån med sikkerhet er gjerne langt lavere enn på lån uten sikkerhet. Et forbrukslån kan likevel være et godt alternativ dersom du havner i en situasjon der du trenger litt ekstra penger, og ikke har muligheten til å stille sikkerhet for lånet.

Siden rentene på et forbrukslån er høye, er det viktig at du har en plan for hvordan lånet skal betales ned før du tar opp lån. Det lønner seg å betale ned lånet så raskt som mulig. Gjør du ikke det, kan kostnadene bli uforholdsmessig høye. Den effektive renten på forbrukslån kan være på opp mot 30 %, og det sier seg selv at du betaler mye kostnader for å låne penger dersom du bruker lang tid på å betale ned gjelden.

Det er viktig at du setter opp et budsjett på forhånd, slik at du vet at du har muligheten til å betale ned gjelden du tar opp.

Hvilke forbrukslån er best?

Det er mange ulike tilbydere av forbrukslån på markedet, og det er lett å gå seg vill i jungelen. Som en generell regel bør du alltid forsøke å finne det forbrukslånet som gir deg en så lav rente som mulig. Jo lavere renten er, desto mindre vil det koste deg å låne penger. Når du vurderer renter, er det viktig at du tar utgangspunkt i den effektive renten. Det er denne renten som viser deg hvor mye lånet kommer til å koste deg med alle gebyrer.

En fin måte å orientere seg i jungelen av ulike lån, er å sende inn en lånesøknad via en lånemegler som sender søknaden videre til mange ulike lånetilbydere. Det finnes mange slike aktører på markedet. En av disse lånemeglerne er Lendo. Fordelen ved å bruke en lånemegler er at du kun trenger å skrive en søknad. Denne sendes ut til mange ulike lånetilbydere, og du vil få svar på fra flere av disse. På den måten er det enkelt å sammenligne hvilke tilbud du får, slik at du sikrer deg at du velger det gunstigste lånet.

Jo bedre økonomi desto bedre lånevilkår

Når tilbydere av lån uten sikkerhet vurderer søknaden din, er en viktig faktor for hvilket tilbud du får hvordan økonomien din er. Jo større inntekt du har og lavere gjeld du har fra før, desto lavere rente vil du bli tilbudt. Dersom du har betalingsanmerkninger fra før, vil du normalt få avslag på søknaden din, så det kan være lurt å kvitte deg med disse før du sender lånesøknaden.